Przejdź do głównej zawartości

Zdrowie mlekiem i miodem płynące



Dlaczego o dobrych rzeczach tak szybko zapominamy? Czasem sięgamy po nie tylko wtedy, gdy są ostatnią deską ratunku. Czy może dlatego, że nie wiemy jak wielki drzemie w nich potencjał? Wśród nich możemy wyróżnić miód, o którym przypominamy sobie dopiero podczas paskudnych przeziębień, ale gdybyśmy tylko zdali sobie sprawę z bogactwa, które w nim drzemie…

Jak miód powstaje?
Podstawę tworzenia się miodu stanowi nektar, który produkują rośliny. Wbrew pozorom główny składnik tego złocistego płynu jest akumulowany nie tylko w kwiatach, ale też przykładowo na liściach i u nasady przylistków. Pszczoły, pobierając nektar, przechowują go w tak zwanym wolu miodowym (części układu pokarmowego pszczoły), gdzie następuje „rozcieńczenie” wydzieliny i wzbogacenie jej o różne enzymy i kwasy organiczne. Tak przetworzona substancja przenoszona jest do ula i rozlewana do plastrów. Jednak to nie koniec pracy małych pszczół, które muszą dodatkowo utrzymywać wysoką temperaturę w ulu i poprzez szybkie machanie skrzydełkami sprawiać, że woda z miodu odparowuje. Miodobranie można rozpocząć, gdy patoka (płynny miód pszczeli) osiągnie dojrzałość, czyli w momencie, kiedy 75% powierzchni plastra jest pokryta miodem.

Skład miodu
Swój słodki smak miód zawdzięcza wysokiej zawartości węglowodanów, w tym cukrów prostych (fruktoza i glukoza), dwucukrów (sacharoza) i wielocukrów (melecytoza i erloza). Od ich ilości zależy potem krystalizacja – z patoki robi się krupiec (miód skrystalizowany). Gdy zawartość glukozy przeważa nad fruktozą, miód ulega szybszej krystalizacji, choć zależy to również od innych czynników, takich jak np. temperatura przechowywania. Ponadto w skład wchodzą też kwasy organiczne, flawonoidy, barwniki roślinne, substancje białkowe (inhibiny), enzymy, jak również śladowe ilości witamin oraz makro i mikroelementów. Poza tym w świeżym miodzie znajduje się nadtlenek wodoru, którego zawartość stopniowo maleje. 

Podział miodów ze względu na ich rodzaj
Miód nie ogranicza się tylko do jednego rodzaju – jest ich cała masa, a jego typy są zależne od tego, z jakich roślin pszczoły pobierały nektar.

Wielokwiatowy – pochodzi z mieszanki nektarów zebranych z różnych roślin. Jego barwa jest jasna, a smak niejednoznaczny, ponieważ zależy od różnych proporcji roślin, na których żywiły się pszczoły. Stosuje się go w leczeniu chorób alergicznych, terapiach odczulających, stanach ogólnego osłabienia organizmu. Dodany do kosmetyków może korzystnie wpływać na odnowę włosów, skóry i paznokci.

Miód lipowy – działa jak silny antybiotyk. Używany podczas leczenia przeziębienia, gorączki, przewlekłych chorób dróg oddechowych, schorzeń nerek i dróg moczowych, reumatyzmu, nerwic czy skurczy mięśni, na pewno przyniesie oczekiwane rezultaty. Barwa i intensywność smaku zależą od regionu, w którym jest produkowany. Pachnie kwiatami lipy.

Miód spadziowy – ten wyjątkowy miód nie powstaje z nektaru, ale wydzieliny mszyc i czerwców, które żerują na liściach drzew. Dzięki temu zawiera więcej biopierwiastków, w tym żelaza. Ma ciemną barwę, intensywny, ale mało słodki, żywiczny posmak. Stosowany między innymi w leczeniu przeziębienia, nieżytów dróg oddechowych oraz zakażeń i zapaleń błon śluzowych, wzmacnia układ odpornościowy.

Miód nektarowo-spadziowy – przeznaczony jest dla tych osób, które uważają smak miodu spadziowego za zbyt intensywny, a doceniają walory miodu nektarowego.

Miód gryczany – ma ciemną, wręcz brunatną barwę i ostry smak. Przeznaczony jest dla osób, które mają problemy z sercem i układem krążenia. Stosuje się go również podczas leczenia złamanych kości, trudno gojących się ran, a także przy zwalczaniu problemów z koncentracją.

Miód akacjowy – ta słomkowa substancja o delikatnym smaku wykorzystywana jest podczas problemów z układem pokarmowym czy niskim indeksem glikemicznym, Zaleca się jego spożywanie po dużym wysiłku fizycznym.

Miód rzepakowy – ma kolor niemalże identyczny z miodem akacjowym, jednakże można w nim wyczuć delikatną nutę rzepaku. Działa korzystnie na układ krążenia, niektóre odcinki układu pokarmowego, a także na tarczycę. Przyczynia się też do pięknego, zdrowego wyglądu skóry.

Miód wrzosowy – ma mało słodki, ostry smak i brunatny odcień, czasem wpadający w czerwień. Stosuje się go w leczeniu chorób układu moczowego. Ciekawostką jest, że nie krystalizuje się jak zwykły miód – jego konsystencja przypomina wtedy galaretę.

Spożywanie miodu a korzyści zdrowotne
O korzystnym wpływie miodu na zdrowie człowieka wiadomo nie od dziś. Babcie i mamy częstują nim swoje pociechy w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to istnieje większe prawdopodobieństwo złapania infekcji. Czy jednak ta złota i przepyszna substancja rzeczywiście ma zdolności lecznicze? Otóż miód nie wykazuje silnego działania farmakologicznego, zwłaszcza przy jednorazowym spożyciu, np. tylko podczas przeziębienia. Owszem, ma właściwości prozdrowotne, ale tylko wtedy, kiedy jest stałym elementem diety, a więc spożywamy go często i regularnie.

Produkty pszczele
Pszczoły obdarzają człowieka nie tylko miodem, ale także innymi produktami, które nie są mniej korzystne dla naszego zdrowia.

Pyłek kwiatowy – pszczoły zbierają go z kwiatów roślin. Jest bogaty w białko, węglowodany, flawonoidy, witaminy i biopierwiastki. Z powodzeniem oddziałuje na proces krwiotwórczy dzięki zawartości żelaza, magnezu czy miedzi. Ponadto jest produktem, po który powinni sięgać sportowcy, ponieważ podwyższa odporność psychiczną oraz reguluje masę ciała.

Pierzga – to wydzielina gruczołów ślinowych i enzymów pszczoły zmieszana z pyłkiem i nektarem. Jej skład jest zbliżony do składu pyłku, jednak pierzga dodatkowo zawiera witaminy A oraz z grupy B, C, PP, E, D, K i H. Ma również o wiele więcej mikro i makroelementów. Jej działanie jest dwukrotnie silniejsze w porównaniu do pyłku.

Mleczko pszczele – to wydzielina gruczołów gardzielowych pszczół, służy do karmienia larw i królowej. Zawiera białko, węglowodany, kwasy organiczne, tłuszcze, różnego rodzaju witaminy i biopierwiastki. Jest to substancja mająca korzystny wpływ na zdrowie, ponieważ dostarcza niezbędnych wartości odżywczych. Wzmacnia i odmładza organizm, obniża poziom cholesterolu, a także chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Propolis – jest substancją pozyskiwaną przez pszczoły z wydzielin pąków drzew. Pełni w ulu istotną rolę, ponieważ służy do wzmocnienia i uszczelnienia jego konstrukcji, dzięki czemu chroni pszczoły przed chorobami. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające. Chroni tkankę wątrobową, a także mózg przed chorobami.

Miody do spiżarek!
Spożycie miodu zmalało ze względu na pojawienie się na sklepowych półkach cukru, który kosztuje mniej. Jednak, jak powszechnie wiadomo, nie jest równocześnie zdrowszy. Mimo wyższych cen miodu za jego wyborem przemawia duża obecność składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na zdrowie ludzkie. Ponadto miód może stanowić genialny składnik dodawany nie tylko do mleka czy herbaty – coraz częściej używa się go też w przygotowywaniu różnego rodzaju mięs czy ciast. Cóż może być lepszego od produktu, który nie dość, że może zastąpić nam słodkie przekąski, to dodatkowo przyczynia się do życia w lepszym zdrowiu?

Źródła:
1. K. Basista: Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność. „Gazeta Farmaceutyczna” 2013;
2. J. Jagiełło, E. Kołeczek, M. Horochowska, Z. Zdrojewicz, A. Głowaczewska: Bursztynowe źródło zdrowia – zastosowanie miodu we współczesnej medycynie. „Medycyna Rodzina” 2018;
3. M. Borawska: Dla zdrowia i urody. Produkty pszczele. (www.cukrzycaazdrowie.pl/Files/file/2018/Warto%20Wiedzie%C4%87%202018/dla-zdrowia-i-urody.pdf);
4. Sądecki Bartnik: Produkty pszczele: pyłek kwiatowy, pierzga, mleczko pszczele i propolis;
5. Sądecki Bartnik: Miody pszczele. Nektarowe i spadziowe. Krótki przewodnik.

Katarzyna Zofińska

k.zofinska@gmail.com

Zdjęcie: pixabay.com

Popularne posty z tego bloga

Jakże łatwo wpaść w hedonistyczny młyn

Dzisiejszy świat pędzi z dnia na dzień coraz bardziej, a my nie potrafimy zatrzymać tego procesu. Gonimy za realizacją coraz wyżej stawianych poprzeczek, chcąc spełnić swoje wymagania lub te, które zostały narzucone nam przez najbliższe otoczenie. Pniemy się po drabinie osiągnięć, która przecież nie ma końca. Czasem warto zadać sobie pytanie, ile to wszystko jest tak naprawdę warte? Praca zajmuje nam mnóstwo czasu. W końcu jest źródłem dochodu, ale także drogą do realizacji marzeń czy pogłębiania relacji międzyludzkich. Czy istnieje złoty środek, który pozwoli nam się w niej realizować, a jednocześnie nie zaniedbywać innych ważnych aspektów naszego życia? Znaczenie wykształcenia i pracy w życiu młodych dorosłych Zainteresowana tematem znaczenia pracy w życiu młodych mieszkańców naszego kraju przeprowadziłam ankietę dla ludzi w przedziale wiekowym 18–35 lat. Wzięło w niej udział 80 osób, z czego najchętniej wypełniali ją 20– oraz 21–latkowie (42,5%). Jeśli chodzi o wy...

Obejrzyjmy Aspergera

W wielu znanych produkcjach filmowych i telewizyjnych występuje charakterystyczny bohater – niechętny kontaktom towarzyskim, zachowujący się rutynowo, ale i mający genialny umysł. Aby stworzyć intrygującego bohatera, reżyserzy wybierają cechy przypisane chorobie, która zwie się zespołem Aspergera. Zespół Aspergera nazywany jest najłagodniejszą odmianą autyzmu. To zaburzenie rozwoju o podłożu neurologicznym, którego przyczyny jeszcze nie są w pełni znane, jednak może być ich wiele. Osoby cierpiące na tę chorobę znajdują się w normie intelektualnej, choć zazwyczaj są też dodatkowo utalentowane. Zespół Aspergera mają częściej mężczyźni niż kobiety, i zobaczymy również tę zależność w wymienionych niżej produkcjach. Wielu bohaterów w filmach czy serialach ma jedynie cechy podobne do Aspergera, choć zdarzają się również zdiagnozowani aspergerowcy. Pomaga to w kreacji postaci, która swoją osobą zainteresuje publiczność. W artykule przytoczę jedynie cechy bohaterów, które wiążą się z ...

Elvis – największa rewolucja kulturalna XX wieku

Każdy o nim słyszał i każdy kojarzy jego wizerunek – niezależnie od tego, czy chodzi o naszych dziadków, rodziców czy młodsze pokolenia. Legenda, marka, rewolucja, a przede wszystkim człowiek, który podbił i zmienił na zawsze kulturę całego świata.   Artyści tworzą coś, co nawet po ich śmierci doskonale funkcjonuje i dzięki temu zapisują się na stałe w ludzkiej podświadomości. Nieśmiertelność może dać muzyka, obrazy, wynalazek. Tymczasem w tym konkretnym przypadku mówi się: „Elvis wiecznie żywy”. Nie tylko jego muzyka – rock and roll, nie tylko strój czy taniec. To stwierdzenie wskazuje, że Elvis Presley nie jest symbolem jednej, konkretnej dziedziny. Wystarczy się rozejrzeć – znajdziemy go niemal wszędzie. Jego podobizny znajdują się na koszulkach, kubeczkach, plakatach, muzykę można usłyszeć w najróżniejszych miejscach, a nawiązania do stylu występowania na scenie dostrzec w wielu filmach. Na świecie można się spotkać z tysiącami jego naśladowców – podczas...