Każdy z nas lubi pyszne jedzenie i dobre kino, a co powiecie na dobre kino pokazujące pyszne jedzenie? Jest wiele takich produkcji, podczas których oglądania myślimy sobie „jak ja chciałbym tak gotować”, w pewnym momencie klikamy pauzę i głodni pędzimy do kuchni. Otwieramy lodówkę, a tam majonez, ketchup, ser i dwa jajka – nic z tego nie stworzymy, więc wracamy do oglądania i próbujemy najeść się samym widokiem.
Przed wami pięć, moim zdaniem, najlepszych produkcji o tematyce kulinarnej i niestety obawiam się, że jeśli nie macie pełnej lodówki, oglądanie może przyprawić was o skręty żołądka. Przygotujcie sobie coś na ząb, miłego oglądania.
Miejsce 5: Julie i Julia
Lubicie filmy oparte na faktach? Jeśli tak, to produkcja Nory Ephron z pewnością przypadnie wam do gustu, gdyż jest inspirowana dwiema prawdziwymi historiami. Z jednej strony zostaje nam przedstawione życie Julii Child, która przeprowadza się z mężem do powojennej Francji. Mężczyzna grany przez Stanleya Tucciego jest amerykańskim ambasadorem, więc para nie może narzekać na brak funduszy, jednak Julii doskwiera nuda i właśnie dlatego postanawia udać się do szkoły kulinarnej Cordon Bleu. Jest jedyną kobietą na zajęciach, ale dzięki swojej sile i determinacji pokazuje, na co ją stać. Z kolei wątek Julie Powell zaczyna się w 2002 roku, gdy wraz z mężem przeprowadza się do Queens, gdzie nie podoba się jej nowe mieszkanie, dobijają ją praca i przyjaciele, a jedyne ukojenie znajduje w książkach kucharskich. Historia Julii Child ma być dla niej lekarstwem, postanawia stworzyć bloga na temat jej potraw, wysoko stawia sobie poprzeczkę i decyduje się przygotować 524 przepisy w jeden rok. Czy uda się jej spełnić postawione cele?
Dla zachęty dodam, że dwie bohaterki są grane przez zdobywczynie trzech Oscarów Meryl Streep i piękną Amy Adam. Na ekranie zobaczymy też Stanleya Tucciego w jednej ze swoich lepszych kreacji. Julie i Julia to komediodramat, przy którym na pewno będziecie się dobrze bawić, a Meryl Streep zapewni Wam głośny śmiech.
Miejsce 4: Ugotowany
Gwiazda amerykańskiego kina Bradley Cooper tym razem wcieli się w postać niezwykłego kucharza Adama Jonesa. Arogancki, agresywny, ale też zdeterminowany i ambitny – taki właśnie jest bohater filmu Ugotowany w reżyserii Johna Wellsa. W wieku 16 lat Adam Jones rzucił szkołę, a że stać go było jedynie na bezpowrotny bilet do Paryża, ostatecznie trafia pod skrzydła ówczesnego niezastąpionego szefa kuchni Jean-Luca. Młodzieniec zaczyna swoją pracę na zmywaku, ale szybko pnie się w górę, zostaje kucharzem, którego potrawy zapewniają mu wielką sławę i uznanie wśród krytyków, zdobywając dwie gwiazdki Michelina. Niestety Adam nie radzi sobie ze sławą, popada w alkoholizm i zaczyna brać narkotyki, szybko traci reputację, przyjaciół oraz dobre imię, popada w długi u niebezpiecznych ludzi i na każdym kroku ma wrogów. Następnie znika bez śladu, a po latach wyznacza sobie pokutę: musi otworzyć milion ostryg, dopiero po jej spełnieniu będzie mógł wrócić na kulinarną scenę. W tym momencie życia Adama Jonesa zaczyna się film Ugotowany, bohater otwiera ostatnią ostrygę i rusza do Londynu, by w restauracji przyjaciela zdobyć trzecią – ostatnią gwiazdkę. Zbiera ekipę niezastąpionych kucharzy i walczy o świętego Graala każdego szefa kuchni, oczywiście nic nie przychodzi mu łatwo, a dawne grzechy wciąż o sobie przypominają.
W filmie mamy wiele zwrotów akcji, których absolutnie nikt by się nie spodziewał, wydaje nam się, że skoro to film o gotowaniu, to co może nas zaskoczyć, ale uwierzcie mi, że nie raz opadnie Wam szczęka. Obok reżyserii Johna Wellsa mamy genialny scenariusz Stevena Knighta, który przeplata się ze świetną ścieżką dźwiękową. Bradleyowi Cooperowi w drodze na szczyt towarzyszy piękna Sienna Miller, a role drugoplanowe odgrywają takie gwiazdy jak Alicia Vikander, Uma Thurman czy Omar Sy. Nazwiska mówią same za siebie!
Miejsce 3: Podróż na sto stóp
Rodzina Kadam prowadzi restaurację w Mumbaju, gotuje w niej nasz główny bohater Hassan, który fachu kulinarnego uczy się od swojej matki. Pewnego dnia w mieście dochodzi do zamieszek, restauracja zostaje spalona, matka Hassana ginie w pożarze, a rodzina jest zmuszona do ucieczki. Postanawiają udać się do Europy, na samym początku osiedlają się w Londynie, gdzie warunki do gotowania nie były sprzyjające, kolejnym etapem była Francja. Rodzina Kadam podróżowała niewielkim busem, gdy ten pewnego dnia odmówił im posłuszeństwa, zepsuł się nieopodal małego francuskiego miasteczka. Auto trafia do mechanika, a indyjskich uchodźców przygarnia na noc młoda kucharka Marguerite, która częstuje gości lokalnymi produktami. Ojciec Hassana uważa, że pojazd nie zepsuł się w miasteczku przez przypadek i postanawia otworzyć w nim restaurację, która będzie serwować tylko indyjskie potrawy. Wszystko byłoby prostsze, gdyby nie to, że naprzeciwko działa restauracja z gwiazdką Michelina, prowadzona przez madame Mallory. Zaczyna się zacięta konkurencja pomiędzy lokalnymi potrawami i pracownikami francuskiej restauracji a indyjską kuchnią i rodziną Kadam. Możecie zgadywać, kto wygra, ale zapewniam Was, że takiego zakończenia i obrotu spraw się nie spodziewacie.
Jest to jeden z niewielu filmów, który opowiada w małym stopniu o kuchni molekularnej i porównuje ją do tradycyjnego gotowania. Jednoznacznie przekazuje nam, że preferuje konserwatywne wartości, czyli czerpanie radości z gotowania, a nie traktowania go jako dziedziny nauki, tak jak robi to właśnie kuchnia molekularna. Film w reżyserii Lassego Hallströma (reżysera m.in. Czekolady) ze scenariuszem Stevena Knighta to znakomity komediodramat, dzięki któremu będziecie się śmiać, a czasem uronicie łzę. W postać Madame Mallory wciela się zdobywczyni Oscara Helen Mirren, tworzy ona zgrany duet z ojcem głównego bohatera i to właśnie dzięki nim będziemy śmiać się najgłośniej. Warto też wspomnieć, iż producentami filmu są Steven Spielberg i Oprah Winfrey.
Miejsce 2: Ratatuj
Brad Bird to geniusz w świecie filmów animowanych, kto inny, jak nie on mógłby wpaść na pomysł osadzenia szczura w realiach wybitnej francuskiej restauracji. Szczurek Remy nie jest zwykłym gryzoniem, nie je byle czego, chodzi wyprostowany, żeby móc jeść czystymi łapkami, potrafi czytać i przede wszystkim gotować. Ma niesamowity węch i ogromną intuicję w doborze smaków. Zamieszkuje strych jednego z małych francuskich domków z cała kolonią szczurów, którą dowodzi jego ojciec. Remy często wymyka się do kuchni, by czytać książkę kucharską napisaną przez swojego idola Auguste’a Gusteau’a, pewnego dnia budzi gospodynię, przez co cała kolonia jest zmuszona do ucieczki. Niesamowity obrót sytuacji sprawia, że wielkie marzenie małego gryzonia, jakim jest gotowanie w wybitnej restauracji, staje się realne. Nie mogę pisać dalej, bo zepsuję Wam dobrą zabawę, ale musicie wiedzieć, że Ratatuj jest perfekcyjną bajką – będziecie umierać ze śmiechu, wzdychać na widok pysznych potraw, momentami się smucić, a na sam koniec poczujecie prawdziwy dreszcz spełnienia.
W 2008 roku Ratatuj wygrał Oscara za ,,Najlepszy długometrażowy film animowany”.
Miejsce 1: Chef’s Table
Chef’s Table to prawdziwe arcydzieło wśród wymienionych produkcji o tematyce kulinarnej. Co prawda nie jest to film, lecz serial dokumentalny, ale to tym lepiej, zwłaszcza, że po każdym odcinku poczujecie chęć zobaczenia następnego. Netflixowa produkcja przez 6 sezonów przedstawia nam kucharzy, którzy swoją sławę zawdzięczają niecodziennym metodom gotowania, wychodzeniu poza schemat i odwadze łamania lokalnych tradycji. Oczywiście z początku wielu z nich nie zyskało uznania, byli szkalowani przez krytyków kulinarnych, ale dzięki swojej determinacji ostatecznie udało im się osiągnąć sukces. Chef’s Table jest kręcone z niezwykłym spokojem i harmonią, z łatwością skupimy się na fabule każdego odcinka. Zobaczymy dania, o jakich nam się nie śniło i pomysły, które obudzą w nas kreatywność, wszystko z połączeniem muzyki klasycznej tworzy prawdziwą bombę doznań. Odwiedzimy zimną Skandynawię, gorącą Hiszpanie i Amerykę Południową, poznamy kucharza, który stracił smak, a mimo to zdobył gwiazdkę Michelina, gotującą mniszkę, której potrawy wprowadzają w niesamowity stan błogości i amerykańskiego mistrza ramenu, który zrobił furorę w Chinach. Dowiemy się, jak w daniach przedstawić smak ziemi, jak zrobić lody o smaku cygara i że w Peru można znaleźć ponad trzy tysiące rodzajów ziemniaka. Więcej ciekawostek poznacie, odpalając Netflixa, smacznego!
Jakub Pietrowicz
kubuspietro@gmail.com
Źródła:
Julie i Julia. (www.filmweb.pl/film/Julie+i+Julia-2009-465594);
Ł. Muszyński: Piekielna kuchnia. (www.filmweb.pl/reviews/recenzja-filmu-Ugotowany-17951);
Ł. Muszyński: Francja – Elegancja. (www.filmweb.pl/film/Ratatuj-2007-123312);
D. Kostrzewa: Kuchnia łagodzi obyczaje. (www.filmweb.pl/reviews/recenzja-filmu-Podr%C3%B3%C5%BC+na+sto+st%C3%B3p-16155);
D. Kostrzewa: Podróż na sto stóp. (www.filmweb.pl/film/Podr%C3%B3%C5%BC+na+sto+st%C3%B3p-2014-686778);
Brad Bird I. (www.filmweb.pl/person/Brad+Bird-11862);
Chef’s table. (www.filmweb.pl/serial/Chef%27s+Table-2015-744119).